SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

wyniki krwi

  • Bifidobacterium Breve B-3 jest probiotykiem, który pomaga w kontrolowaniu masy ciała. Mówi się, że osoby otyłe mają mniej Bifidobacterii w jelitach, niż osoby szczupłe, i uważa się, że istnieje ścisły związek między mikroflorą jelitową a zespołem metabolicznym. Wnioski Badania wykazały, że spożywanie Bifidobacterium breve B-3 w dawce 20 mld CFU [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3317 Data: 2020-02-07 09:23:36
  • Termogeneza wywołana przyjmowanym pokarmem odnosi się do przyspieszenia metabolizmu spowodowanego żywnością. Jest to koszt jej „rozłożenia”, syntezy enzymów, perystaltyki, pobierania / przyswajania składników odżywczych, metabolizmu wtórnego (synteza mocznika) i typowo odpowiada za 10% wydatku energetycznego u ludzi. Wnioski Białko serwatkowe ma [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3213 Data: 2020-04-05 10:44:53
  • [...] przydzielono do otrzymywania 5 g kreatyny dziennie lub placebo i poddano treningowi. Głównym punktem końcowym była stężenie hemoglobiny glikozylowanej (HbA1c). Drugorzędowe wyniki obejmowały obszar pod krzywą glukozy, insuliny i peptydu C oraz wskaźniki wrażliwości na insulinę. Oceniono również wydolność fizyczną, profil lipidowy oraz ekspresję [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6072 Data: 2020-12-02 13:30:23
  • Owoc granatu obniża kortyzol

    Artykuł
    Badania naukowe

    Ostatnio na łamach SFD opisywaliśmy granat i jego zalety związane z leczeniem impotencji. Jednak okazuje się, że owoc ten posiada jeszcze wiele innych ciekawych właściwości, a jedną z nich jest redukcja poziomu kortyzolu. Zwiększa również wrażliwość na insulinę i w konsekwencji przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Badanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2086 Data: 2018-06-02 08:18:21
  • Czy wapń z mleka się wchłania?

    Artykuł
    Badania naukowe

    Niedawno trafiłem na rewolucyjny pogląd: „pasteryzacja mleka powoduje, że zawarty w nim wapń staje się nierozpuszczalny, co oznacza, że nasz organizm nie może go wchłaniać”. Cóż, nic na to nie wskazuje. Wchłanianie wapnia mierzono u 10 ochotników płci męskiej. Podawano im mleko odtłuszczone, mleko wzbogacone wapniem lub zupę z rukwi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1498 Data: 2018-09-07 14:08:49
  • Podczas stresu różnego pochodzenia w naszym organizmie zwiększa się ilość wytwarzanego kortyzolu. Nie trzeba mówić, że sieje on spustoszenie w naszym ciele. Naukowcy z Uniwersytetu Wiedeńsku przeprowadzili badanie, w którym badali wpływ różnych rodzajów tłuszczów w diecie na poziom kortyzolu, jaki się utrzymuje w naszym organizmie w stresujących [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1536 Data: 2018-10-24 12:20:50
  • Jednostka chorobowa, jaką jest zespół metaboliczny, obejmuje między innymi otyłość, upośledzoną tolerancję glukozy, insulinooporność (występuje brak odpowiedniej reakcji na insulinę np. w mięśniach) i/lub hiperinsulinemię (patologiczne stężenie insuliny), dyslipidemię, nadciśnienie tętnicze czy stan prozapalny i prozakrzepowy. Przyczynia się ona [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2440 Data: 2021-05-03 08:08:15
  • Czy beta-alanina jest bezpieczna?

    Artykuł
    Suplementy

    Ciągle pojawiają się informacje o „zagrożeniu ze strony kreatyny”. Ten suplement miał być niebezpieczne dla nerek, wątroby i w ogóle być źródłem wszelkiego zła. Tymczasem okazało się, że kreatyna jest na tyle przydatna, iż stosuje się ją nawet u osób w podeszłym wieku lub cierpiącym z powodu określonych schorzeń. Podsumowanie 24 tygodnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2176 Data: 2020-08-18 16:55:40
  • Wcześniejsze badania wykazały korzystny wpływ regularnych ćwiczeń siłowych w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy typu 2. Naukowcy chcieli się dowiedzieć, czy pojedynczy trening też może przynosić korzyści zdrowotne. Przegląd badań naukowych Aby wyjaśnić, jak trening wpływa na czynniki ryzyka metabolicznego, naukowcy dokonali przeglądu literatury. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1829 Data: 2021-06-07 08:11:49
  • Istnieje kilka związków chemicznych, których stosowanie w kontekście wspomagania kondycji sportowej pozostaje kontrowersyjne. Wyniki badań naukowych w tej materii nie są bowiem jednoznaczne. Jednym z dobrych na to przykładów jest suplementowanie diety beta-hydroksy-beta-metylomaślanem, czyli popularnym HMB. Nie wykazano korzyści ze stosowania HMB [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1901 Data: 2022-05-26 14:49:53
  • Wbrew opiniom „szamanów XXI wieku” stężenie cholesterolu nie jest obojętnym wskaźnikiem zdrowotnym. Ma znaczenie, szczególnie gdy łącznie rozpatrujemy stan zapalny w ustroju, nadciśnienie, zaburzenia glikemii (podwyższone stężenie glukozy) i inne ważne wskaźniki metaboliczne. Czy jedzenie produktów bogatych w tłuszcze nasycone ma wpływ na stężenie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 772 Data: 2022-12-04 10:09:26
  • Witamina C jest silnym antyoksydantem, może również wspomagać sportowców narażonych na poważny stres indukowany wysiłkiem i wyzwaniami współczesnego życia. Okazuje się, że witamina C wpływa nie tylko na układ odpornościowy, ale może mieć wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Regularna podaż witaminy C ma też wpływ na zmniejszenie ryzyka choroby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1519 Data: 2023-07-13 19:14:52
  • Smażenie w głębokim tłuszczu, a ryzyko raka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Smażenie może budzić wiele kontrowersji i niebezpodstawnie. Wiele wskazuje na to, iż patelnie pokryte teflonem mają wpływ na zdrowie konsumentów, a kwas perfluorooktanowy (PFOA), używany w trakcie produkcji, który DuPont nazwał C8 przeniknął do gleby, wody, a nawet do krwi konsumentów.  Referencje: Bill Walker, David Andrews Teflon chemical [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 405 Data: 2023-07-26 08:40:38
  • Wykorzystanie suplementacji magnezem niesie za sobą potencjalne korzyści dla układu nerwowego, ale i nie tylko. Jak wykazali naukowcy z Mexico City, wysokie stężenie magnezu we krwi chroni przed stwardnieniem tętnic, wysokim ciśnieniem krwi, a nawet działa prewencyjnie w przypadku cukrzycy. Badanie Naukowcy przebadali 1276 Meksykanów w wieku od 30 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1604 Data: 2018-06-03 10:43:21
  • Które mleko powoduje alergie?

    Artykuł
    Badania naukowe

    Z licznych artykułów w sieci można dowiedzieć się, iż mleko to czysty, skondensowany szatan. Zresztą Keith Woodford wydał książkę „Devil in The Milk” i zbija majątek na strachu przed mlekiem, czystą trucizną. Jedni upatrują w mleku wroga przez zawartość laktozy, inni przez mające pomijalne znaczenie ilości hormonów (mleko zawiera różne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1193 Data: 2018-11-01 12:25:14
  • Ile wody powinna pić osoba aktywna fizycznie? Woda a kortyzol!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Sportowcy, którzy spożywają odpowiednią ilość płynów przed treningiem lub przed meczem, produkują mniej kortyzolu, niż zawodnicy którzy są lekko odwodnieni. Podsumowanie  Nawet lekkie odwodnienie organizmu jest niesprzyjające z punktu widzenia regeneracji powysiłkowej. Naukowcy odnotowali znaczny wzrost poziomu kortyzolu u piłkarzy po meczu, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2118 Data: 2020-08-25 13:28:20
  • Kwasy z rodziny omega-3 (czyli kwas α-linolenowy, eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA)) odgrywają znaczącą rolę w ustroju człowieka. Niestety we współczesnych dietach najwięcej spotyka się kwasów z rodziny omega-6 i omega-9. Co to znaczy w praktyce? Kwas arachidonowy jest prekursorem prostanoidów z serii 2 (w tym prostacykliny I2 i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1503 Data: 2021-01-15 18:22:13
  • Z dobrze kontrolowanych badań naukowych wiemy, iż węglowodany są przydatne sportowcom różnych dyscyplin, szczególnie w trakcie wysiłku, który trwa dłużej niż 1 godzinę. Niemniej istnieją też doniesienia o korzyściach związanych ze stosowaniem węglowodanów przy pracy trwającej do 45 minut. Podsumowanie Okazuje się, że podawanie żelu z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1337 Data: 2021-06-14 17:57:33
  • Rodzaj diety, a odnawianie glikogenu

    Artykuł
    Badania naukowe

    Glikogen jest rodzajem lokalnego paliwa, jedne zasoby służą „zasilaniu” mięśni, a drugie całego ustroju (głównie chodzi o podtrzymanie stężenia glukozy we krwi, w czym uczestniczy wiele hormonów i szlaków metabolicznych). Te pierwsze zasoby są składowane lokalnie, w mięśniach, te drugie w wątrobie. Zasoby glikogenu mięśniowego mają kilkaset [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1582 Data: 2021-07-04 17:45:21
  • Białko kazeinowe należy do długo działających i wolno uwalniających aminokwasy. Białko serwatkowe działa krócej (~3-3.5 h), ale za to dostarcza o wiele większej porcji aminokwasów. Nie da się odpowiedzieć na pytanie: „co jest lepsze?”, gdyż zastosowania tych produktów są całkowicie odmienne. Badanie naukowe Naukowcy sprawdzali, jak poszczególne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2718 Data: 2021-09-13 12:08:21